Educatie & Pers. ontwikkeling

Het tekort van het teveel

Het tekort van het teveel

Organisator: Corrie250
2e organisator: Nanda62
Online
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 35 / 40

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 4 - max. 40

Deelnemers 35 / 40

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Adresgegevens

Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Omschrijving

Wat gaat er mis in de geestelijke gezondheidszorg? En waarom leiden volgens psychiater Damiaan Denys meer investeringen juist tot een slechtere zorg? Een groot deel van het probleem ligt in de commercialisering van de zorg, maar het probleem ligt voor een deel ook bij onszelf. We moeten meer oog krijgen voor het feit dat vervelende ervaringen nou eenmaal bij het leven horen in plaats van te hopen dat een therapeut ze wegpoetst. Luister hoe Damiaan Denys uitlegt wat er misgaat in de geestelijke gezondheidszorg en wat er wél moet gebeuren.

Probleemjongeren die in twee jaar tijd twintig hulpverleners zien, de crisisopvang met een wachtlijst van drie maanden, psychologen die meer tijd kwijt zijn aan de verplichte administratie dan aan het behandelen van cliënten. Wanneer de consequenties hiervan de media halen, volgt steevast de roep om meer geld, meer personeel en meer beleid.

De commercialisering van de zorg is een van de oorzaken voor dit probleem, stelt Damiaan Denys. Zorgverzekeraars willen dat zorg efficiënt, transparant en meetbaar is, met snelle diagnoses en een vast aantal behandelingen. Met als gevolg dat hulpverleners liever patiënten met lichte problematieken behandelen dan mensen met ernstige stoornissen. De zorg is een product geworden, de patiënt een consument. Volgens Denys is het de hoogste tijd dat de ziel terugkomt in de geestelijke gezondheidszorg: “Laten we de psychiatrie terugbrengen naar die kleine kamer van vakmanschap en unieke verhalen.”

Maar we moeten ook de hand in eigen boezem steken. Hoewel Nederland al jaren tot de gelukkigste landen ter wereld hoort, krijgen jaarlijks een miljoen mensen een behandeling voor psychische klachten. De meeste hiervan zijn klachten als stress, burn-out, lichte depressies en slaapstoornissen. Denys stelt dat therapeuten vervelende gebeurtenissen niet hoeven weg te werken. We moeten er mee leren om gaan en ze gebruiken als levenslessen.

Damiaan Denys is filosoof en hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar deep brain stimulation bij psychiatrische aandoeningen zoals dwangstoornissen, depressie en verslaving. Daarnaast schreef hij verschillende publieksboeken, waaronder Het tekort van het teveel (2020).

De spreker is filosoof en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys.

Kijk en luister je mee?

Stel een vraag  

<