Dit event is al begonnen/geweest.

Kreken en Meanderen 18 km

Kreken en Meanderen 18 km

Hellevoetsluis
10.30 - 16.00

Deelnemers 15 / 20

Plaats:
Hellevoetsluis - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 20

Deelnemers 15 / 20

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Quackjeswater
Het Quackjeswater is een gedeeltelijk verzande duinpoel omgeven door een dicht Elzenbos. Hier komen allerlei soorten duinbegreiing voor van helmgras, meidoorn, wilg tot loofbos. Het gebied is al enige tientallen jaren het broedgebied van de lepelaar en aalscholver. Zij vinden hier op het eiland in het meer een ideale plaats. Rust is gegarandeerd en voedsel in overvloed in de omgeving. Je hoort ze al van verre en kunt ze gadeslaan vanaf het uitkijkpunt. Je verlaat de duinen en gaat het polderlandschap in.

Annabos
De Schapengorsdijk meandert door diverse dijkdoorbraken, waaronder de Elisabethvloed in 1421. Na de herstelwerkzaamheden is de Sint Anna Polder ontstaan. In deze polder is het Annabos aangelegd. Doorkruis het bos via de wandelpaden en loop over bruggetjes en langs waterpartijen. Vroeg in de ogen en in de schemering kun je hier een ree tegenkomen.

Tinte
Na een paar kilometer kom je aan in Tinte.In de 17e eeuw had het dorp een smederij, een kroeg en een schoolhuis. Verder stonden er een aantal kleine boerderijen met wat arbeidershuisjes. Langzaam aan ontstond er een dorpskern. De arbeiders waren werkzaam in de meekrapteelt. De wortels van deze plant bevatten een rode kleurstof die die werd gebruikt voor het roodverven van textiel en lederwaren. Aan het eind van de 18e eeuw vestigden zich ook meer kleine middenstanders die producten leverden aan de boerenbedrijven. Toen er in de 19e eeuw ook timmerlieden, metselaars en schilders in Tinte kwamen was een echte dorpsgemeenschap ontstaan.In den Halven Maen is een klein museum van kruidenierswaren, blikverpakkingen en tabaksartikelen. Ook is er een hoedenzolder.

Vogelverschrikker
Het symbool van Tinte is de môluk, een vogelverschrikker. Ze waakten vroeger over de pas ingezaaide velden en worden tegenwoordig origineel aangekleed in de tuin bij het huis gezet. Adriaan Nette maakte een bronzen dorpsvogelverschrikker die in 2005 een vaste plek in het dorp kreeg.

Kreken
Vanuit Tinte ga je weer op pad richting Rockanje. Onderweg maak je kennis met het krekenherstelproject. Bij dit project was er veel aandacht voor de natuur. er is een vispassage aangelegd, er zijn bloemrijke graslanden, rietkragen en oplopende oevers. Neem vooral een verrekijker mee, want hier kun je diverse vogels bekijken.

Korenmolen
In Rockanje loop je langs de oudste molen van Voorne, die midden op de weg staat. De korenmolen is gebouwd in 1718, als opvolger van een in het jaar ervoor omgewaaide standerdmolen. Na zes standerdmolens op dezelfde plek, waarvan de oudste in 1388 was gebouwd, was dit de eerste stenen molen. Deze kon niet omwaaien, een lot dat alle standerdmolens op de dijk had getroffen.

Paarden
Rockanje, de badplaats van Voorne-Putten. Via de duinovergangen 1e en 2e slag kom je op het zes km lange strand met zijn unieke duingebied. Hier in Voornes duin vind je van alles: moeras, bos, duinmeer, duinen en duinvalleien. Het gebied is bijzonder rijk aan planten en dieren. Op het Dorpsplein valt direct het kunstwerk op: twee paarden, die symbool staan voor het strand van Rockanje, dat ook wel paardenstrand wordt genoemd. Ruiters rijden hier graag langs de vloedlijn. Je loopt richting strand, maar slaat na de bebouwing links af, de duinen in.

* tempo 5,5 km p/u
* pauze in Rockanje rond 14/14.30u
* op het einde is er nog een strandtent open voor een afsluitend drankje
* goede wandelschoenen
* geen honden

Wie loopt er weer mee?
  •     27 September om 15:31 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     27 September om 07:27 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     26 September om 18:45 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     25 September om 17:59 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     25 September om 09:07 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     23 September om 16:44 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     21 September om 20:48 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     13 September om 19:10 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     09 September om 17:14 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 August om 11:25 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag