Dit event is al begonnen/geweest.

Langs de parels van de Oisterwijkse Vennen 15 km

Langs de parels van de Oisterwijkse Vennen 15 km

Oisterwijk
11.30 - 17.00

Deelnemers 21 / 26

Plaats:
Oisterwijk - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 6 - max. 26

Deelnemers 21 / 26

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 15,00
Uitleg kosten:
Alleen de kosten voor eigen gebruik in de horeca.
 

Omschrijving

De route van deze wandeling voert ons langs een twintigtal vennen, die zich als een parelketting slingert door de bosrijke omgeving ten zuiden van Oisterwijk en in het noordelijk deel van het uitgestrekte heidegebied van de Kampina. Deze beide natuurgebieden maken nu deel uit van het Nationaal Park Het Groene Woud in de driehoek Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven.
Een eeuw geleden is de Kampina nog een open heidegebied, dat later wordt aangeplant met grove dennen om hout te leveren aan de mijnbouw in Limburg. Als rond 1924 de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina in bezit komen van de Vereniging Natuurmonumenten, wordt het één samenhangend natuurgebied. De bossen worden teruggebracht naar een meer natuurlijk bos en de Kampina krijgt de uitgestrektheid, de ongereptheid, de rust en vooral zijn variatie terug.
En ook nu nog schenkt Natuurmonumenten blijvend aandacht aan de natuurwaarden van kleinschalige historische landschappen en aan de cultuurhistorische waarden van het hele gebied.
Van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten kronkelt zich de wandelroute langs een groot aantal vennen en vennetjes in het bosgebied ten zuiden van Oisterwijk. Eenmaal over het riviertje De Rosep betreden we na het Belversven het open en weidse heidegebied van de Kampina, waar de grote en kleine vennen zich in elkaar verweven. Dit levert prachtige vergezichten op. Ook hier vindt de route een eigen weg om dan opnieuw over het riviertje De Rosep in de drukke omgeving van het Van Esschenven uit te komen. Langs dit langgerekte ven wandelen we terug naar het vertrekpunt: het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Wie heeft er zin om zeker in deze periode wanneer de heide mooi gekleurd is mee te lopen.
We beginnen eerst om 11u met koffie/thee en vanaf 11.30u gaan we wandelen.

Stel een vraag