Dit event is al begonnen/geweest.

Livestream Van Chimpanzeepolitiek Tot Miljoenenstaten

Livestream Van Chimpanzeepolitiek Tot Miljoenenstaten

Online
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 19 / 30

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 1 - max. 30

Deelnemers 19 / 30

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

LIVESTREAM : VAN CHIMPANZEEPOLITIEK TOT MILJOENENSTATEN
Annelien de Dijn en Arend Jan Boekesteijn over politiek en geweld in de geschiedenis

In de prehistorie leefden mensen in kleine groepen van enkele honderden individuen; vandaag tellen samenlevingen vaak miljoenen mensen, soms zelfs honderden miljoenen. Hoe heeft deze transformatie plaatsgevonden? En heeft deze het leven van de mens ten goede of ten kwade beïnvloed? Hoogleraar Annelien de Dijn bespreekt tijdens Big History #4 de rol van machthebbers en geweld in de totstandkoming van samenlevingen door de geschiedenis heen. Historicus Arend Jan Boekestijn reageert.

De sprekers

Annelien de Dijn is hoogleraar Politieke Geschiedenis aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek richt ze zich op de historie van politiek gedachtegoed in Europa en de Verenigde Staten, van de oudheid tot nu.

Arend Jan Boekestijn is docent-onderzoeker Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij regelmatig te vinden in de media als politiek commentator. Met Rob de Wijk presenteert hij 'Boekestijn en de Wijk' op BNR en met Tim de Wit (NOS) maakt hij 'Brexit, de podcast'.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Met onze blik op onze Twitter-feeds en nieuwswebsites zitten we bovenop het nieuws. Dagelijks stromen er honderden berichten onze kant op, over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om uit te zoomen en de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil.

Wel behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boeken Homo Sapiens en Homo Deus kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?
  •     25 January om 17:57 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     23 January om 22:05 Friesland
    heeft zich aangemeld.
  •     23 January om 16:09 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     23 January om 07:57 Flevoland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 22:46 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 13:53 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 08:51 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     16 January om 12:47 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     15 January om 18:14 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     15 January om 13:14 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag