Dit event is al begonnen/geweest.

Onzekere geschiedenis

Onzekere geschiedenis

Utrecht
20.00 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 8 / 22

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 8 - max. 22

Deelnemers 8 / 22

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Onzekere geschiedenis
De toekomst is onzeker. Maar hoe zeker kun je eigenlijk zijn van het verleden? Als historicus maak je gebruik van primaire bronnen zoals teksten, spotprenten en boeken. Krijg je zo een directe inkijk in het verleden? Volgens dr. Pieter Huistra (UU) is dat niet het geval. Het belangrijkste obstakel: mensen met macht en belangen. Huistra vertelt over historische zoektochten naar waarheid, explosief materiaal en toont hoe kennis van de wereld afhankelijk is van kennis van mensen.
Geschiedkundige dr. Pieter Huistra toont hoe politici, lastige archivarissen en onwillige kopieerders historische kennis twijfelachtig maken. Het onderwerp wordt vanuit een breed veld benaderd. Na afloop kan men over het onderwerp vragen stellen.

ODE AAN ONZEKERHEID
We zijn omgeven door onzekerheid. En toch proberen we te voorspellen wat er gaat gebeuren. Wat zou er gebeuren als we onzekerheid vaker zouden omarmen?

Dr. Pieter Huistra is universitair docent theorie van de geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2013 promoveerde Huistra op een proefschrift getiteld ‘Bouwmeesters, zedenmeesters. Geschiedbeoefening in Nederland tussen 1830 en 1870’, over de Nederlandse geschiedbeoefening in de negentiende eeuw. Daarna richtte hij zijn onderzoek op de negentiende-eeuwse Belgische anatomie en twintigste-eeuwse reizende wetenschappers.

In zijn huidige onderzoek combineert Huistra historiografie en geschiedfilosofie met als centrale vraag: ‘hoe wordt historische kennis waar?’ Daarnaast onderzoekt Huistra wetenschappelijke instituties en hoe zogenaamde funding agencies de inhoud van de wetenschap in de 20e eeuw hebben vormgegeven.

Stel een vraag