Dit event is al begonnen/geweest.
Kunst & Cultuur

Rondleiding 2 bijzondere panden in Dordrecht

Rondleiding 2 bijzondere panden in Dordrecht

Organisator: Sandra727
Dordrecht
13.00 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 8 / 8

Plaats:
Dordrecht - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 8

Deelnemers 8 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 22,50
Uitleg kosten:
Entree van het Onderwijsmuseum is E 10,- maar gratis met MJK. De rondleiding is gratis. Entree van de Stadsbrouwerij is gratis, maar deze rondleiding kost E 12,50. Ik heb al een reservering gedaan.
 

Omschrijving

Dordrecht kent vele nauwelijks bekende pareltjes in de binnenstad. Vandaag bezoeken we er twee: het voormalige kantoorgebouw "De Holland" en de voormalige brouwerij "De Sleutel".

Architect Sybold van Ravesteijn kreeg in 1937 opdracht voor het ontwerpen van een kantoor voor de Brandverzekeringsmaatschappij “Holland van 1859” in Dordrecht. Het gebouw moest stabiliteit, moderniteit, elegantie en voornaamheid uitstralen. In die tijd stond natuursteen symbool voor deze uitstraling. Het gebouw werd een echte blikvanger bij het spoor dat vlak langs het pand loopt.

In de jaren 90 van de 20e eeuw waren er onder andere een Albert Heijn en Kwantum in gevestigd, die beiden veel verprutst hebben aan zowel het interieur als het exterieur van dit markante gebouw. In 2004 werd het pand voor 2,4 miljoen euro aangekocht door de gemeente Dordrecht, die het op zijn beurt weer doorverkocht aan een projectontwikkelaar, waarna het pand - na een jarenlange ingrijpende restauratie - een nieuwe bestemming kreeg: het Nationaal Onderwijsmuseum.

Wij starten om 13.00 uur met een rondleiding van 45 minuten. Tijdens deze rondleiding zie je naast het gerenoveerde interieur van dit bijzondere pand de meest bijzondere, zeldzame en verrassende objecten van het Onderwijsmuseum. Duik in de wereld van het onderwijs en zie dat alles wat men nu op school doet, vroeger ook gedaan werd, maar dan net iets anders.

Na de rondleiding lunchen we in het museumcafé en gaan vervolgens naar onze tweede rondleiding. Deze start om 3 uur in Stadsbrouwerij Dordrecht.

Deze kleine bierbrouwerij is gevestigd op een unieke locatie. Dat is in een monumentaal, voormalig mouthuis van de ooit oudste brouwerij van Dordrecht: "De Sleutel" uit 1433. Veel van de panden rond het Buddingh'plein waar deze brouwerij staat zijn onderdeel geweest van die vroegere brouwerij. Een mooi voorbeeld hiervan is het brouwhuis aan de Varkensmarkt en het chique woonhuis met Renaissance trapgevel van de toenmalige eigenaar van de brouwerij uit de 16e eeuw, waar we ook even langslopen.

Tijdens deze rondleiding krijgen we naast uitleg over de geschiedenis van de (voormalige) brouwerij ook uitleg hoe het eigen bier (4 verschillende soorten "Schapenkoppen"-bier, vernoemd naar de bijnaam voor Dordtenaren) wordt gebrouwen. Daarna kunnen we proeven welke van de getoonde biersoorten bij ons het meest in de smaak valt en kunnen we - als we dat leuk vinden - enkele speciaalbiertjes in geschenkverpakking kopen en mee naar huis nemen.

Stel een vraag