Dit event is al begonnen/geweest.

Rondleiding door 't Nijenhuis en bezoek park kasteel Warmelo

Rondleiding door 't Nijenhuis en bezoek park kasteel Warmelo

Diepenheim
14.00 - 18.00

Deelnemers 4 / 5

Ladies only
Plaats:
Diepenheim - Overijssel
Deelnemers:
Min. 4 - max. 5

Deelnemers 4 / 5

Ladies only
Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 18,00
Uitleg kosten:
De rondleiding van een uur kost € 10,-. Dit is inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst. Entree van het park/de tuinen bij kasteel Warmelo is € 8,-. Dit betaal je ter plekke. Het hapje en drankje is voor eigen rekening. Er is nog 1 plek ter overname. Gelijk regelen en betalen bij aanmelding!
 

Omschrijving

Wist je dat het gebied rondom het Twentse stadje Diepenheim maar liefst 6 buitenplaatsen met kastelen of havezaten kent? Wij gaan 2 van deze buitenplaatsen bezoeken.

We starten met Huis Nijenhuis dat aan het einde van een lange rechte oprijlaan ligt. Eén van de bijzonderheden van het landgoed is dat het zo goed behouden is gebleven: de bouwhuizen met paardenstallen, de werkplaats, de moestuin met oranjerie, het park met een theehuisje en een ijskelder zijn allen nog aanwezig. Ook enkele fraaie boerderijen zijn zoveel mogelijk in oude staat behouden.

Ooit werd het huis bewoond door de Raadpensionaris van de Bataafse Republiek Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). Hij was het eerst "staatshoofd" van Nederland. Het huis is thans nog steeds bewoond door leden van de familie Schimmelpenninck en de woonvertrekken zijn dan ook niet toegankelijk voor het publiek. Het historische gedeelte van het huis wordt echter wel heel soms op afspraak getoond.

Wij starten met koffie of thee in de ouderwetse keuken uit 1890 en we krijgen dan een rondleiding door de zaal in empire-stijl met historische portretten van de familie. Verder bezoeken we de bibliotheek waarin de boekenverzameling, het bureau en andere zaken die aan deze grote staatsman herinneren worden getoond.

Vervolgens gaan we naar het nabijgelegen landgoed Warmelo, waar het Middeleeuwse kasteel Warmelo te vinden is. Dit kasteel werd ooit bewoond door de moeder van Prins Bernard. De 4 jonge prinsesjes kwamen hier vroeger graag in de zomer op bezoek. Ze konden dan genieten van de prachtige tuinen en de grote gazons. Er waren volières met exotische vogels én een aap. In het park konden ze heerlijk spelen en wandelen.

Dit kasteel is niet van binnen te bezoeken, maar het park met schitterende tuinen in Franse formele en Engelse landschapsstijl wel. We nemen een hapje en drankje op het terras van het restaurant dat zich in het voormalige koetshuis bevindt en we sluiten af met een wandeling door het park/de tuinen, waar we ook 29 zandsculptures met dit jaar als thema "tijd" kunnen bewonderen.
  •     04 June om 22:49 Overijssel
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 22:18 Overijssel
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 21:47 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 21:44 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 21:42 Groningen
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 21:40 Flevoland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 21:40 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 21:36 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 June om 21:35 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag