Dit event is al begonnen/geweest.

Rondleiding door Jugendstil jachtslot in de steigers

Rondleiding door Jugendstil jachtslot in de steigers

Molenhoek
14.00 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 8 / 10

Plaats:
Molenhoek - Limburg
Deelnemers:
Min. 4 - max. 10

Deelnemers 8 / 10

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
De entree is E 10,-. Bij aankomst krijgen we een kopje koffie of thee. Het hapje en drankje achteraf is voor eigen rekening. Let op: event is ladies only.
 

Omschrijving

Let op: event is ladies only.

In 1878 kocht een schatrijke Amsterdamse koopman de rechten van de heerlijkheid Heumen, 10 km ten zuiden van Nijmegen. Zijn zoon en erfgenaam Jan Jacob Luden wilde de jachtrechten, die de heerlijkheid meebracht, uitoefenen en organiseerde grootse jachtpartijen. Er ontwikkelde zich een strijd met de burgemeester van Heumen, die meende dat hem, als burgemeester, deze rechten toekwamen. Over en weer deelde men bekeuringen uit.

Omstreeks 1903 gaf Jan Jacob opdracht een jachtslot te bouwen op een hoge stuwwal aan de noordzijde van de Mookerheide. Kosten noch moeite werden gespaard en zo ontstond het prachtige Jugendstil jachtslot De Mookerheide, ontworpen door de broers Leeuw. Hier kon Jan Jacob neerkijken op zijn rivaal, want hij had vanuit zijn slot een fraai uitzicht op een groot deel van de gemeente Heumen.

Op dit moment restaureert Natuurmonumenten het jachtslot, maar ondanks dat deze werkzaamheden in volle gang zijn gaan we toch naar binnen en kunnen we volop genieten van alle prachtige authentieke details, zoals schitterende glas in lood ramen, een imposante houten trap, vele Art Nouveau schilderingen en een originele badkamer uit 1903. Het jachtslot heeft vele trappen en we gaan ook de toren in, dus je moet goed ter been zijn. We wandelen verder ook door de schitterende tuin en langs de historische kassen.

Na afloop doen we voor eigen rekening een hapje en drankje bij (mooi weer op het terras van) een nabijgelegen restaurantje, voor wie dat leuk vindt.

Stel een vraag