Educatie & Pers. ontwikkeling

Stadswandeling Breda in de 80-Jarige Oorlog met Gids

Stadswandeling Breda in de 80-Jarige Oorlog met Gids

Organisator: Jacques63
2e organisator: JoopVogelaar
Breda
14.00 - 16.00

Deelnemers 42 / 45

Plaats:
Breda - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 2 - max. 45

Deelnemers 42 / 45

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 5,00
Uitleg kosten:
Rondleiding GidsBreda!
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Omschrijving

Stadswandeling met GidsBreda: BREDA in de 80-jarige oorlog.
Breda is van oudsher de voornaamste stad van West-Brabant. Het was de hoofdstad van de Baronie van Breda, waaronder onder ook o.a. Roosendaal, Etten-Leur, Rijsbergen en Oosterhout ressorteerden.
Breda is een stad met allure, waarin ieder de vrijheid heeft om zich te ontwikkelen. Dat is weleens anders geweest tijdens de 80-jarige oorlog tussen de Staatsen(boven de rivieren in bezit) en de Spanjaarden(ongeveer Brabant en Vlaanderen in bezit). Belangrijke rol was weggelegd voor de religie. De Staatsen waren protestant en de Spanjaarden katholiek.
Nederland behoorde tot het Habsburgse Rijk(Oostenrijk en Noord-Italië). Doordat de Habsburger Karel V trouwde met Isabelle van Portugal, een Spaanse prinses, kwam Nederland onder Spaans beheer. Zijn opvolger Philips 2 verbood het protestantse geloof, de Staatsen eisten meer vrijheid, waardoor de basis werd gelegd voor de 80-jarige oorlog.

Tijdens deze wandeling loop je met een gids door het eeuwenoude stadscentrum van Breda. De gids leidt je langs bekende Bredase monumenten en vertelt verhalen uit het verleden en heden van een stad in beweging. De wandeling start om 14:00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur- 2 uur

Breda was tijdens de 80-jarige oorlog een belangrijke garnizoens- en vestingstad, en speelt nog steeds een zichtbare rol binnen de Nederlandse krijgsmacht door de aanwezigheid van de Koninklijke Militaire Academie en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht. De aanwezigheid eerst van de Heren van Breda o.a. de Nassau's als Willem van Oranje
Spanjaardsgat
De westelijke vestinggracht van het kasteel van Breda, werd in 1598 nog onder auspiciën van Graaf Maurits van Nassau afgesloten voor het scheepvaartverkeer en gedempt. Deze gracht was de route die het beroemde Turfschip in 1590 gebruikt had om in het kasteel te komen. Het was een zwakke plek in de verdediging. Eigenlijk moest de gehele watervoorziening rond het kasteel daardoor op de schop. Hoewel Filips-Willem de Baronie en het kasteel al in 1584 erfde van zijn vermoorde vader Willem van Oranje, werd hij pas in 1609 ingehuldigd na het ingaan van het Twaalfjarig Bestand ten tijde van de 80-jarige Oorlog. Al snel na de aanvang van het bewind van Prins Filips-Willem van Oranje, de oudste zoon van Willem van Oranje, als de nieuwe Baron van Breda werden relevante wijzigingen bedacht en aangebracht in de waterwerken rondom het havengebied en op het kasteelterrein. Zo werd in opdracht van Filips-Willem de gedempte toegang tot het kasteelterrein vervangen door een nieuwe waterpoort. Deze waterpoort kennen we tegenwoordig als het Spanjaardsgat.

Verschillende keren hebben de Staatsen(Oranjes) en de Spanjaarden gevochten om het bezit van de stad. Het was namelijk ook een belangrijke machtsbasis met het noorden.

Ga mee en geniet van deze mooie stad!

Het verzamel-tijdstip is 13.15h om gezellig kennis te maken met elkaar onder het genot van een drankje!

Stel een vraag  

<