Dit event is al begonnen/geweest.

Wandelen door Culemborg en langs de Lek 2

Wandelen door Culemborg en langs de Lek 2

Culemborg
12.30 - 17.00

Deelnemers 5 / 9

Plaats:
Culemborg - Gelderland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 9

Deelnemers 5 / 9

Leeftijd:
40 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Wandelen door Culemborg en langs de Lek richting Beusichem
(Afstand 12km; wandeltempo 5km/h)

Culemborg (vroeger ook wel en plaatselijk thans nog Kuilenburg of Kuylenburgh genaamd) is een stad en gemeente in de Neder-Betuwe. De gemeente telt 29.020 inwoners (2020) en heeft een oppervlakte van 31,23 km². Binnen de gemeentegrenzen ligt de buurtschap Goilberdingen.

Culemborg heeft nog een prachtige oude stadskern. Haal je wandelschoenen tevoorschijn en kom de charme van dit gezellige Gelderse stadje zelf ervaren.

Terug naar de historie! Wie gaat ermee?

Stolpersteine
De route begint in het schitterende oude stadshart van Culemborg. Aan de Markt zie je nog veel meer mooie oude panden, zoals het 16e-eeuwse stadhuis. De Barbarakerk dateert uit 1886. In de Kattestraat ligt een van de vele Stolpersteine (herinneringstekens voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme) van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. En nog veel meer! We lopen in het plaatsje even langs de bekende gebouwen en er wordt wat over verteld!

Eeuwenoude stadspoort
Net buiten de stad loop je een stukje over de dijk. Je wandelt door een mozaïek van fruitgaarden en bloemrijke graslanden. Je hebt hier mooie vergezichten over het water en op Culemborg. Het is hier heerlijk doorstappen in dit rustige buitengebied. Even later wandel je het historische stadshart weer in. Je ziet onder meer de eeuwenoude Lanxmeerpoort, een juweeltje. Het is de enige overgebleven stadspoort van de voormalige vesting.

Culemborg was even wereldberoemd toen in 1868 de Kuilenburgse spoorbrug in gebruik werd genomen; de overspanning van circa 154 meter was destijds de langste ter wereld. Om met de hoge brug over de Lek te komen moest een spoordijk worden aangelegd; Station Culemborg kwam onder aan de helling en dus een eind buiten de stad te liggen. In de tweede helft van de 19e eeuw was de aanleg van de spoorlijn Utrecht - Boxtel (de inmiddels vervangen spoorbrug van 1868) een belangrijke stimulans voor de industriële ontwikkeling van Culemborg. Met name de sigaren- en meubelindustrie kwamen in die tijd sterk op.
  •     22 January om 09:00 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     21 January om 19:18 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     20 January om 19:42 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     20 January om 19:25 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 21:30 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 21:12 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 21:12 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 21:11 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 01:21 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     17 January om 01:20 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag