Dit event is al begonnen/geweest.

Wandeling Kinderdijk 17 km

Wandeling Kinderdijk 17 km

Kinderdijk
11.30 - 17.00

Deelnemers 10 / 15

Plaats:
Kinderdijk - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 15

Deelnemers 10 / 15

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
Eigen verbruik in de horeca voor- en achteraf. Onderweg geen horeca aanwezig, hooguit een ijscokar. Dus neem zelf voldoende eten en drinken mee!
 

Omschrijving

In het fraaie, waterrijke gebied vindt u de molens van Kinderdijk. Negentien schitterende molens, gebouwd rond 1740, staan hier als onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen. Tegenwoordig staan ze symbool voor het Nederlandse watermanagement en in 1997 zijn ze uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

De molens van Kinderdijk werden gebouwd om het laag gelegen land van de Alblasserwaard droog te houden. Opgesteld tegenover elkaar vormen ze een iconisch Nederlands plaatje. Daarnaast kunt u de vele waterlopen, dijken, molens en sluizen bekijken en ontdekken hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar het water in hun voordeel weten te benutten.

In de zomer een weiland, in natte periodes een opslagplaats voor overtollig water. Dat is een boezem. De boezems van Kinderdijk zijn in vorige eeuwen aangelegd als noodvoorziening bij hoog water, tegenwoordig zijn het bijzondere natuurgebiedjes. Maar als het nodig is, functioneren ze ook nog steeds als wateropslagplaats.

De historie van de Alblasserwaard staat in het teken van water, eigenlijk vooral het afvoeren van dat water. De eerste bewoners legden dijken aan en vormden zo polders. Via sloten werd het water afgevoerd. De veengrond verdroogde en klonk in, zodat de bodem steeds lager kwam te liggen en het water steeds moeilijker kon worden afgevoerd.

Vanaf de 14e eeuw werden boezemkanalen gegraven om het water te kunnen blijven afvoeren. Ook werden dammen en sluizen aangelegd om te voorkomen dat bij hoog water het rivierwater naar binnen stroomde. Halverwege de 18e eeuw werden de hoge boezems aangelegd, waar het water uit de lage polder in werd gepompt. Om het daarna te kunnen lozen op de Lek.

Het huidige natuurgebied Boezems Kinderdijk bestaat grotendeels uit de hoge boezems en polders. Een waterrijk gebied vol moeras, ruigte, grienden en struwelen.

Vanaf het Grandcafé, waar we om 11u beginnen met koffie of thee, wandelen we via de bekende molens langs de "boezem" door naar de museummolen De Blokweer. Dan lopen we door naar de Zijdebrug en houden daar een picknick. Misschien hebben we geluk en staat er een ijscokar.
Via de "tiendwegen" achter Nieuw-Lekkerland lopen we terug naar Kinderdijk en sluiten met elkaar de dag af op het terras, hoop ik.

Ga je mee?

P.S. Honden niet toegestaan.

Stel een vraag