Dit event is al begonnen/geweest.

Waterliniepad etappe 4 (23 km)

Waterliniepad etappe 4 (23 km)

Aalsmeer
09.30 - 18.00

Deelnemers 8 / 12

Plaats:
Aalsmeer - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 12

Deelnemers 8 / 12

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 20,00
Uitleg kosten:
Horeca: lunch en drankjes. We lunchen in Fort Vijfhuizen.
 

Omschrijving

OVER ETAPPE 4 - van Spaarndam naar Aalsmeer
De etappe laat veel variatie zien, het water van de Spaarne, de Mooie Nel het IJ, met een typisch Hollands karakter. We lopen door veenweidegebieden en oeverlanden van De Liede, oud en kronkelig en van oorsprong een veenrivier die water van de Haarlemmermeer naar het IJ bracht. Er groeien zeer bijzondere planten zoals het vleesetende plantje zonnedauw en ook een lepelaarskolonie vertoeft hier. Onderweg passeren we Fort bij Penningsveer en Fort bij Vijfhuizen, het oudste voltooide fort van de Stelling met een dubbele gracht en de enige overgebleven metalen genieloods. Hier gaan we lunchen.

Vervolgens gaat de wandeling dwars door de Haarlemmermeer over de Geniedijk. Het was een hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam. De dijk begint bij het Fort bij Vijfhuizen en loopt via het Fort bij Hoofddorp naar het Fort bij Aalsmeer. Door de dijk was het mogelijk het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer onder water te zetten. En vlakbij zien we de Polderbaan waar de vliegtuigen van Amsterdam Airport Schiphol af en aan vliegen.

PRAKTISCH
> Wandeltempo is ca. 4,5 à 5 km per uur.
> Bij deze etappe lunchen we in Fort Vijfhuizen
> Honden niet toegestaan.

OVER HET WATERLINIEPAD
Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) ‘Waterliniepad’ is 350 km lang en begint in Volendam en eindigt in Dordrecht. Het pad is doordrenkt van historie, Bij geen ander wandelpad komen de verdedigingslinies zo goed naar voren als bij deze route. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting. Het Waterliniepad is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het Nationale Park de Biesbosch.

Stel een vraag