Breitner Schilderbeest

Breitner Schilderbeest

Laren
13.30 - 16.30

Deelnemers 13 / 13

Plaats:
Laren - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 8 - max. 13

Deelnemers 13 / 13

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 12,50
Uitleg kosten:
Entree! MJK-gratis!
 

Adresgegevens

Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Omschrijving

George Hendrik Breitner (1857 1923) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de late 19e eeuw. De afgelopen decennia is zijn werk vooral belicht vanuit zijn stedelijke onderwerpen en als fotograaf. Het leverde hem bijnamen op als de schilder van Amsterdam en Nederlands impressionist. Door deze 'beperkende' blik zijn we de bijzondere artistieke kwaliteiten van Breitner uit het oog verloren!

-Ga je mee van het Heden naar Verleden en terug?

.... Willem Mesdag. Deze was onder de indruk van Breitners paarden en huurde hem in om paarden en ook de artillerie te schilderen in zijn beroemd geworden panoramaschilderij Panorama Mesdag. Breitner schilderde onder meer de artillerie en het dorp Scheveningen in het grote panorama-doek, dat werd voltooid in 1881. Ook was het in deze jaren dat hij regelmatig met Vincent van Gogh erop uittrok, om samen het dagelijkse leven te tekenen en te schetsen in de Haagse straten, de wasserettes, de werkplaatsen en in de moestuinen; Breitner zag zichzelf als de schilder van het volk (evenals toen Van Gogh deed) .......

Nieuw perspectief
In de tentoonstelling met ruim 70 schilderijen en werken op papier zet Veldink de ontwikkeling van Breitner in een nieuw perspectief door een combinatie te presenteren van echte publiekslievelingen, zoals Breitners kimonomeisjes, en onbekendere werken. Sommige ervan zijn al decennia niet in Nederland te zien geweest.

Modernisme
Breitners onderwerpkeuze blijkt een middel te zijn geweest voor een experimenteel gebruik van lijn en kleur, waarmee hij zijn tijd ver vooruit was. Daarmee speelde hij een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van het modernisme in Nederland; een onderwerp dat diep verankerd is in het DNA van Singer Laren. Deze pioniersrol vormt de rode draad in de tentoonstelling. Er zijn bijzondere bruiklenen te zien uit binnen- en buitenland, waaronder van Fondation Custodia en Maannacht van Musée dOrsay, beide in Parijs, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Rijksmuseum Amsterdam, Dordrechts Museum, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en van een groot aantal - internationale - particuliere collecties.

- We beginnen natuurlijk met koffie- tijd 13.00-13.30h!
  •     03 May om 14:40 Overijssel
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 20:05 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     02 May om 08:27 Flevoland
    heeft zich aangemeld.
  •     28 April om 20:55 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     28 April om 20:55 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     28 April om 20:31 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 16:41 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     04 April om 13:46 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 April om 11:25 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     03 April om 22:03 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag