Dit event is al begonnen/geweest.

Camerata Delft in Stadshuis Rotterdam

Camerata Delft in Stadshuis Rotterdam

Rotterdam
20.15 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 14 / 14

Plaats:
Rotterdam - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 14

Deelnemers 14 / 14

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Alhoewel alle concerten in het mooie Burgerzaal van het Stadhuis Rotterdam mooi en bijzonder zijn, een keer per seizoen is er een langere concert (nu 1 h 40) die meestal een van het mooiste van het seizoen is. Nu Organo Concertante op 21 juni met strijkersensemble Camerata Delft.

Mozart en tijdgenoten
Een ode aan Mozart en tijdgenoten.

Het orgel behoorde tot de lievelingsinstrumenten van Mozart. Hij noemde het orgel “der König aller Instrumenten”. Hij schreef echter geen solowerken voor orgel. Wel schreef hij drie stukken voor “Flötenuhr”, Het ging hier om een mechanisch instrument met pijpen, dat in Mozart’s tijd zeer geliefd was. Overigens bespeelde Mozart in 1766, hij was toen 10 jaar, op het Müller orgel in Haarlem!

Op het programma staan twee kerksonates van Mozart (KV 244, 336). De kerksonates waren bedoeld tussen de Epistel en Evangelielezingen tijdens de feestelijke liturgische diensten in de Salzburger Domkerk. De sonates zijn heel beknopt en de kerksonate in C, KV 336 laat zich goed vergelijken met de concerti van Joseph Haydn.

Net als Mozart schreef ook Haydn voor een Flötenuhr. Tijdens dit concert klinkt hier een selectie van op het orgel.

Grote invloed had C.P.E. Bach op Mozart en Haydn. Hij schreef onder meer een 25 minuten durend orgelconcerto voor strijkers en orgel (WQ 34). C.P.E. Bach had een andere stijl dan zijn vader J.S. Bach. Hij wordt gezien als de eerste componist die bewees dat het voornaamste kenmerk van de Nieuwe Stijl, de eenvoud, gecombineerd kon worden met emotionele diepgang, gevoeligheid en retoriek. Dit bereikte hij volledig door de zogenaamde Sturm und Drang. Deze stijl kenmerkt zich, heel kort samengevat, door een grote mate van grilligheid, een voorkeur voor contrasten, humor en, daar waar het een compositie in mineur betreft, dramatiek, ernst en diep leed dat gerelativeerd wordt met ironie en zelfspot.

De blinde componist en organist John Stanley schreef net als Händel orgelconcerto’s van orgel en strijkers. Händel kwam regelmatig naar de kerk om naar hem te luisteren. Stanley stond bekend om zijn uitzonderlijke geheugen: als hij een nieuw stuk moest leren vroeg hij zijn schoonzus het eenmaal te spelen, waarna het in zijn geheugen gegrift stond. Hij was een heel goede violist en componeerde onder andere Concertos voor strijkers en orgel. Met het Concerto opus 10/4 opent het concert.

Het concert eindigt met het Concert voor orgel en strijkorkest van Nico Verrips. Hij was onder meer cantor-organist van de Grote kerk in Meppel en geeft in deze compositie aandacht aan Mozart. Aangezien dit werk in 1991 tot klinken zou worden gebracht en Mozart in 1791 stierf. Het werk heeft een klassieke vorm, de concert-vorm, snel-langzaam-snel. Voor de luisteraar zal het niet moeilijk zijn om ‘’Mozartiaanse’’ elementen te ontdekken en zelfs de Serenade voor strijkorkest ‘’Eine Kleine Nachtmusik’’ te herkennen, in een ander muzikaal jasje….

Programma:
Stanley Concert opus 10/4
Mozart Langsamer Satz und dreistimmige Fuge, KV 404-1
CPE Bach Orgelconcert in G, WQ 34
pauze
Mozart Kerksonates, KV 244 en KV 336
Haydn Flötenuhrstücke
Verrips Concert voor orgel en strijkorkest

Uitvoerenden:
Camerata Delft bestaande uit:
Roosje Reumkens-Dillingh viool
Marijke Schaap viool
Siebe Visser altviool
Lotte Beukman cello
Hendrik-Jan Wolfert contrabas
Adriaan Hoek kistorgel en Standaart Concertorgel.

Kaarten heb ik gereserveerd. Er is koffie vooraf. na de afloop kunnen we nog iets drinken.
Gezellig als jullie komen !
  •     21 June om 17:02 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     19 June om 12:33 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     17 June om 23:46 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     08 June om 23:49 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     30 May om 22:01 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     28 May om 21:25 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     25 May om 06:44 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     25 May om 06:44 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 May om 13:33 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     13 May om 21:38 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag