Dit event is al begonnen/geweest.

(Fiets-)Tocht Door Duin en Stad

(Fiets-)Tocht Door Duin en Stad

Leiden
12.00 - 18.00

Deelnemers 7 / 10

Plaats:
Leiden - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 10

Deelnemers 7 / 10

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

(Fiets-)Tocht Door Duin en Stad:
LEIDEN - SCHEVENINGEN
(Afstand rond 50km; fietstempo 18-20km/h)
Uitwaaien in de duinen, met een fantastisch uitzicht over de Noordzee, en toch leuke steden aandoen? Een rondje van Leiden naar Katwijk aan Zee via Wassenaar naar Scheveningen en daar eindelijk genieten vanaf een leuk terras met bijzonder fraai uitzicht!

Wie gaat ermee op weg naar Scheveningen?

Leiden een van de historisch oudste steden en tevens universiteitsstad! Katwijk voormalig vissersplaats, nu een van de badplaatsen!
Berkheide is een klein, maar belangrijk kustgebied bij Katwijk. Met het ontstaan van de duinen vanaf het jaar 1100 is het landschap nog jong te noemen. Het gebied is open en kalkrijk, en de ondergrond van Berkheide bestaat uit klei. In het noorden van het duingebied komen veel planten voor als oorsilene, kleine ratelaar, stinkende ballote, ruw gierstgras en bitterkruidbremraap. Dit is een zogenaamde zeedorpen- en graslandenvegetatie. Waterral, blauwborst, roodborsttapuit en de bijna verdwenen tapuit broeden tussen de duinen en in de grazige graslanden, terwijl het gescharrel van de zandhagedis en de rugstreeppad worden begeleid door het getjirp van de blauwvleugelsprinkhaan.

Op de plek waar het huidige kasteel ‘De Wittenburg’ staat, werd in 1855 al een andere burcht gebouwd. Dat oude huis wordt in 1899 afgebroken, wanneer het pand een nieuwe eigenaar krijgt. Het bouwen van het markante pand gaat niet zonder slag of stoot: de eigenaar heeft moeite met kiezen of hij een woning wil in de stijl van een statig kasteel of van een historisch landhuis en bouw werd verschillende keren stilgelegd, sommige delen werden weer afgebroken of het ontwerp werd tussentijds gewijzigd. Bij oplevering blijkt de moeizame samenwerking tussen architect, uitvoerder en opdrachtgever niet het resultaat op te leveren waarop de opdrachtgever hoopte. Uiteindelijk wordt alsnog het oorspronkelijke ontwerp gebouwd, een prachtig pand waarin tegenwoordig een hotel gevestigd is.

Als bezienswaardigheid kom je het Toverlantaarnmuseum tegen. De uitgebreide collectie van toverlantaarns is indrukwekkend. De eerste projector, die laterna magica of “tooverlantaarn” werd genoemd, komt uit Nederland en werd in 1659 door Cristiaan Huygens getekend. Door de grote collectie en de kennis van de eigenaars kan het museum zelfs een onderdeel van bepaalde onderwijsprogramma’s verzorgen!

Scheveningen de mondaine badplaats!
De Boulevard is een brede boulevard vlak langs het strand in de badplaats Scheveningen. Aan deze boulevard liggen de toeristische trekpleisters:
-de Scheveningse pier, die hier begint en de zee inloopt
-het Steigenberger Kurhaus
-het museum Beelden aan Zee
-Sea life
-het Seinpostduin
-de Vuurtoren van Scheveningen
Na de laatste renovatie (2009-2013) is de boulevard alleen ten Zuiden van Sea Life toegankelijk voor het gemotoriseerd verkeer.
Ook bestaat er het oudste panorama-schilderij (van maar liefst 1680 vierkante meter) over Scheveningen, dat op zijn oorspronkelijke locatie te bezoeken is. Mesdag voltooide dé opdracht van zijn leven-Museum Panorama Mesdag !

We beginnen natuurlijk met koffie!

-Honden niet toegestaan!
  •     12 May om 04:37 Limburg
    heeft zich aangemeld.
  •     11 May om 19:51 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 May om 18:00 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 May om 07:28 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 May om 07:08 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 May om 22:26 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 May om 14:00 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 May om 13:34 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag