Dit event is al begonnen/geweest.

Heuvelrugroute Lage Vuursche

Heuvelrugroute Lage Vuursche

Lage Vuursche
13.30 - 17.00

Deelnemers 3 / 4

Plaats:
Lage Vuursche - Utrecht
Deelnemers:
Min. 1 - max. 4

Deelnemers 3 / 4

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Landgoederen met Koninklijke Allure
(Afstand 11km; wandeltempo 5km/h)
Lage Vuursche is bekend als gezellige pleisterplaats voor en na boswandelingen, waar het goed pannenkoeken eten is. De bekendste bewoonster, prinses Beatrix, is in februari 2014 na 34 jaar teruggekeerd in haar kasteel Drakensteijn. Dit kasteel is sterk bepalend geweest voor hoe dit gebied eruit ziet. De wandeling voelt koninklijk aan door bijvoorbeeld de statige lanen met eeuwenoude beuken. Andere landgoederen, zoals Eyckenstein met de landhuizen Eyckenstein en Roverestein, sluiten helemaal aan op deze koninklijke sfeer.
In de Gouden Eeuw werd in de Laagte van Pijnenburg een groot aantal kastelen en landhuizen verbouwd en gebouwd, zoals Soestdijk, Kasteel de Hooge Vuursche, De Eult, Pijnenburg en Ewijckshoeve.
Eyckenstein
De geschiedenis van het landgoed begint aan het begin van de 17e eeuw. In die tijd was er sprake van een herenboerderij met trapgevels. Geleidelijk is het huis uitgebouwd tot het huidige Eyckenstein met de karakteristieke vier zuilen. Eyckenstein wordt particulier bewoond. Eyckenstein ligt in de Laagte van Pijnenburg ten oosten Rovérestein dat in 1884 werd gebouwd door de eigenaar van Eyckestein Nicolaas Laurens Burman Eyck tot Zuylichem. Rovere is oud Italiaans voor eik, zodat Rovérestein dezelfde betekenis kreeg als Eykenstein. Het landgoed bestaat voornamelijk uit bosgebied (grotendeels opengesteld), maar ook uit akkers en weilanden. Meteen ten noorden van het landhuis ligt het parkgedeelte van circa twaalf hectare, dat in 1882-1883 ontworpen is door de bekende Nederlandse tuinarchitect Leonard Anthony Springer. Het landgoed gaat in de toekomst mogelijk deel uitmaken van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Drakensteyn
Nadat Gerard van Reede in financiële moeilijkheden was gekomen, verkocht hij Drakensteyn op 20 december 1671 voor 27.300 gulden aan de Amsterdammer Joan Reynst die het als zomerverblijf ging gebruiken. In de 17de en 18de eeuw wisselde het kasteel enkele malen van eigenaar. Het huis was tot 1779 in het bezit van leden van de familie Godin. In 1807 werd Drakensteyn eigendom van mr. Paulus Wilhelmus Bosch, burgemeester van Utrecht. In 1959 verkocht Frederik Lodewijk Bosch van Drakestein het landhuis echter aan prinses Beatrix. Zij liet het kasteel restaureren en trok er in 1963 in. Nadat zij in 1980 koningin was geworden, verhuisde ze met haar hele gezin in 1981 naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Nadien werd Drakensteyn gebruikt als buiten- en gastenverblijf.
In 2006 werd bekendgemaakt dat Drakensteyn gerenoveerd zou worden om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Op 4 februari 2014 nam zij officieel haar intrek op Kasteel Drakensteyn.

Wie gaat ermee door de bossen van deze landgoederen?

Honden niet toegestaan!
  •     22 October om 23:15 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     22 October om 17:53 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     21 October om 19:20 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     21 October om 19:16 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     21 October om 19:15 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag