Dit event is al begonnen/geweest.

LAST MINUTE: Grachtenfestival

LAST MINUTE: Grachtenfestival

Amsterdam
18.30 - 20.30
Uitgelicht

Deelnemers 10 / 10

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 5 - max. 10

Deelnemers 10 / 10

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Het openingsconcert van het Grachtenfestival vindt dit jaar plaats aan de Y-Helling van de NDSM-werf en is gratis toegankelijk!

De 26e editie gaat spetterend van start met het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van Wouter Vossen. Solist Nikola Meeuwsen (piano) is Artist in Residence van het Grachtenfestival 2023 en speelt het 5e Pianoconcert van Beethoven. Niet voor niets wordt dit pianoconcert met zijn majesteitelijke klank het 'Keizersconcert' genoemd. In het voorprogramma hoor je de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2023: sopraan Sabra El Bahri-Khatri, harpist Joost Willemze en violiste Emma Roijackers. De musicus die deze prijs later in het festival wint, wordt de Artist in Residence in 2024. De avond wordt afgesloten door de Roaring Cats, een hot/swing band die de twenties en thirties uit de vorige eeuw nieuw leven inblazen.

Nikola Meeuwsen, piano
Genomineerden GrachtenfestivalPrijs, m.m.v. Caspar Vos, piano
Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Wouter Vossen
Roaring Cats

Programma

L. van Beethoven (1770-1827): Symfonie nr. 2 in D, opus 36
Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Wouter Vossen

Verrassingsprogramma
Genomineerden GrachtenfestivalPrijs m.m.v. Caspar Vos, piano

L. van Beethoven (1770-1827): Pianoconcert nr. 5 in Es, opus 73
Nikola Meeuwsen & Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Wouter Vossen

'I Cover The Waterfront'
Roaring Cats & Nationaal Jeugdorkest


Nikola Meeuwsen, piano

Nikola Meeuwsen (2002) profileert zich als één van de opvallendste jonge pianisten van zijn tijd. Hij won de GrachtenfestivalPrijs 2022 en werd daarmee als jongste musicus ooit geselecteerd als Artist in Residence voor het Grachtenfestival 2023. De jury sprak over hem als volgt: “Nikola kenmerkt zich door zijn kraakheldere muzikale denken; in zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtengang is pure poëzie.”

Als kind wist Nikola al dat hij pianist wilde worden na het beluisteren van Horowitz' uitvoering van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Al snel werd zijn talent herkend: hij won het Steinway Concours in 2012 en het Koninklijk Concertgebouw Concours in 2014, en ontving de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award in 2019. Hij soleerde met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest en was als solist en kamermusicus te horen door heel Nederland, in onder andere Italië, Wales, Duitsland en België, en op gerenommeerde festivals in binnen- en buitenland. In seizoen 2023/2024 maakt hij zijn debuut met het Nationaal Orkest van Litouwen en volgt zijn debuutrecital in het Concertgebouw. Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de Accademia Pianistica di Imola en daarnaast aan de Koningin Elisabeth Kapel in Brussel bij Frank Braley en Avedis Kouyoumdjian. Zijn debuut-cd werd in 2020 uitgebracht door Avrotros met werken van Schumann, Scriabin, Brahms en Bach.

Roaring Cats:

Samen met het NJO zorgen de Roaring Cats voor een spectaculaire afsluiter van het openingsconcert! De afgelopen maanden hebben zij gewerkt aan een kort programma met als thema: ‘I Cover The Waterfront’. Hierin hebben ze arrangementen gemaakt van jazz standards die water als leidend thema hebben. Geen betere plek om het uit te voeren dan op ons Grachtenfestival podium aan het IJ!


LET OP: Dit concert vindt plaats op een helling en de ondergrond is op sommige plekken oneven
  •     11 August om 18:01 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 August om 11:48 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 August om 11:19 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 August om 11:06 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 August om 07:39 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 August om 07:30 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 August om 01:55 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 August om 22:46 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 August om 20:44 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 August om 17:06 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag