Dit event is al begonnen/geweest.

LAST MINUTE: Natuurwerkdag Batenburg

LAST MINUTE: Natuurwerkdag Batenburg

Batenburg
09.30 - 12.30

Deelnemers 1 / 10 (min. 2)

Plaats:
Batenburg - Gelderland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 10

Deelnemers 1 / 10 (min. 2)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Deelnemers 1 / 10

Minimaal 2

Omschrijving

Doe je mee aan de landelijke Natuurwerkdag? Koffie en lunch wordt voor gezorgd. Het blijft smorgens droog!

Zelf even opgeven via de gemelde website. Soms zit er een maximum aan... maar dat staat er hier niet bij.

Wat ga je doen?
De Liendense Waard is een stuk nieuwe natuur aan de Maas bij Batenburg, ruim tien jaar geleden aangelegd als waterbuffer en natuurontwikkelingsgebied. Het is afwisselend landschap in de uiterwaarden, met open stukken, bos, hooiland, Maasheggen en poelen. Het gebied is belangrijk vanwege de vele planten en bloemen en erg aantrekkelijk voor vogels. Kluten, visdiefjes en kieviten broeden er, lepelaars foerageren er, en s winters rusten er honderden ganzen en eenden. Bevers, dassen, reeën, hazen en konijnen zijn allemaal in het gebied gesignaleerd.(Waarnemingen kun je hier vinden.)

In deze uiterwaarden, die regelmatig onderlopen, schieten wilgen en elzen in grote getale op. Om te voorkomen dat het hele gebied één groot bos wordt verwijderen we jaarlijks opschot op plaatsen waar niet machinaal gewerkt kan worden. Zo maken we rond een grote poel een stuk helemaal kaal: kleine boompjes knippen we met een takkenschaar af, wilgen en elzen van een van een jaar of drie, vier oud zagen we om, met kleine en grote handzagen. De afgezaagde takken en bomen stapelen we zo goed mogelijk op, die worden later weggehaald.

Ook verwijderen we ongewenste groei (wilg, els, braam) uit de Maasheggen en snoeien de heggen bij.

Belangrijk:

We werken bij het water, daarom kun je het beste laarzen aandoen of waterdichte schoenen.
Warm aankleden in laagjes, en werkhandschoenen aan (die zijn aanwezig voor wie ze niet heeft).
Er is koffie en thee met wat lekkers
Tot besluit een gezamenlijke (vegetarische) lunch met soep en broodjes!
Altijd lekker om samen buiten bezig te zijn, en gezellig bovendien!

Resultaat
Door het verwijderen van ongewenst opschot houden we stukken van het gebied open. Dat zorgt voor afwisselende begroeiing, wat goed is voor de biodiversiteit, en ook bijdraagt aan gevarieerd landschap met mooie doorkijkjes. Rond de grote poel zagen we ongeveer een kwart leeg, telkens een ander stuk, en laten een enkele grote boom staan. Zo kan er steeds voldoende licht bij het water komen en kun je het water zien bij een rondwandeling. De diversiteit van jonge en oudere struiken en bomen biedt onderkomen voor veel verschillende dieren.

Door de heggen te ontdoen van ongewenste indringers zoals wilgen en elzen krijgen de sleedoorn, rozen en gelderse roos alle ruimte om uit te groeien. Eerst vormen ze een bloeiend lint in de groene uiterwaarden, fijn voor de insecten, later in het seizoen zitten ze vol bessen voor andere dieren.

Stel een vraag