Dit event is al begonnen/geweest.

Lunchconcert Sweelinck Barokorkest Gratis Utrecht

Lunchconcert Sweelinck Barokorkest Gratis Utrecht

Utrecht
11.00 - 14.00
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 8

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 2 - max. 8

Deelnemers 2 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
Uitleg kosten:
Vanaf 10uur gratis kaartje reserveren via de website
 

Omschrijving

De Lunchconcerten zijn elke vrijdag de springplank voor zowel je weekend als voor aanstormend talent. Vanmiddag met het Sweelinck Barokorkest in de Grote Zaal. Het Sweelinck Barokorkest is het orkest van de afdeling oude muziek van het Conservatorium van Amsterdam. m.m.v. zangers van de afdeling Oude muziek. Zij spelen van Rameau; Selectie van arias uit o.a. Les Boréades, Platée en Les Indes Galantes.

Eerst gezellig koffie drinken dan op tijd de zaal in om een goed plekje te bemachtigen. Misschien na het concert nog lunchen? Gezellig als je mee gaat, ook als je later wil aansluiten, als je vooraf geen koffie wil drinken, maar misschien alleen achteraf.
LET OP: vergeet niet om vanaf 10uur op de dag zelf een gratis kaartje te reserveren.

Het Sweelinck Barokorkest brengt hoogtepunten uit Les Boréades, de laatste opera van Jean-Philippe Rameau. In dit virtuoze meesterwerk over koningin Alphise en Boreas, de god van de Noordenwind, wordt de liefde zwaar beproefd. Het is de kroon op het oeuvre van de dan tachtigjarige Rameau, die met deze lyrische opera alles wat hij tot dan toe had geschreven wilde overtreffen.

Naast de selectie uit Les Boréades klinken aria’s en instrumentale delen uit andere opera’s van Rameau, waaronder zijn allereerste opera Hippolyte et Aricie, de tragedies Dardanus en Castor et Pollux, de komische opera Platée en de opéra-ballets Les fêtes d’Hébé, Les Indes galantes en Les surprises de l’amour. Een prachtig programma vol hoogtepunten, waarin de stemmen van de zangers van het CvA optimaal tot hun recht komen.

Rameau wordt beschouwd als de grootste Franse componist van de barokperiode. Hij staat bekend om zijn krachtige creativiteit en diepgaande innovatie in de muziek. We weten echter weinig over zijn vroege jaren. Pas in de jaren 1720 kreeg hij erkenning als een belangrijke muziektheoreticus met zijn Treatise on Harmony (1722). In de daaropvolgende jaren componeerde hij meesterwerken voor het klavecimbel, die door heel Europa werden verspreid.
Het duurde tot hij bijna 50 was voordat Rameau begon aan zijn carrière als operacomponist, wat nu voornamelijk zijn reputatie bepaalt.

Jean-Philippe Rameau (1683-1764) was een van de belangrijkste barokcomponisten in het algemeen en van de Franse componisten in het bijzonder. Hij was niet alleen organist, klavecinist en muziekpedagoog maar geldt als een zeer belangrijk muziektheoreticus wiens invloed tot op de huidige dag doorwerkt.
  •     02 February om 10:45 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     01 February om 22:26 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     30 January om 11:12 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag