Dit event is al begonnen/geweest.

Ode aan de verliezer

Ode aan de verliezer

Online
20.00 - 21.15

Deelnemers 18 / 30

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 2 - max. 30

Deelnemers 18 / 30

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Winnen, winnen, winnen. Onze hele cultuur lijkt erom te draaien dat we ergens de beste in zijn. Maar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. De race naar de top gaat ten koste van anderen. Het is volgens theoloog Alain Verheij hoog tijd om meer oog te hebben voor de verliezers. Daarvoor kunnen we te rade gaan bij eeuwenoude bijbelteksten. Filosoof Gert-Jan van der Heiden laat zien hoe ook hedendaagse filosofen inspiratie vinden bij deze oude denkers als het om verliezen gaat. Luister naar een nieuw perspectief op de waarde van verliezen.

Race naar de top
Of we nu bezig zijn ons cv te pimpen, proberen ons lichaam te laten voldoen aan de laatste schoonheidseisen, of simpelweg “het beste uit onszelf willen halen”, altijd staat er een ding centraal: winnen. In zijn boek Ode aan de verliezer betoogt Alain Verheij dat de bijbel al vanaf de eerste pagina’s kritiek levert op die mentaliteit, omdat die ertoe leidt dat er we anderen opofferen in onze overwinningsdrang. In de Bijbel kiest God steeds partij voor de zwakke. Niet alleen omdat zij bescherming verdienen, maar ook omdat verliezen ons beschermt tegen een al te hoge eigendunk.

Radicaal nieuw begin
Ook in de brieven van de apostel Paulus staan de verliezers centraal. En dat verklaart precies waarom hedendaagse filosofen er zoveel belangstelling voor hebben, legt Gert-Jan van der Heiden uit. Zijn brieven hebben een revolutionair potentieel, juist omdat ze aandacht vragen voor de mensen die niets waard zijn in de huidige orde van de wereld. In de geschiedenis die door overwinnaars wordt geschreven, is er voor hen die ten onder gaan geen plaats. Paulus komt hiertegen in opstand.

Na hun korte lezingen gaan Alain Verheij en Gert Jan van der Heiden met elkaar in gesprek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Stel je eigen vragen via menti!

Over de sprekers
Alain Verheij is theoloog en publicist. Hij is geïnteresseerd in de vraag of de bijbel ook vandaag de dag relevante lessen kan bieden. Zijn debuut God en ik (2018) werd genomineerd voor de Socratesbeker en gekroond tot Theologisch Boek van het Jaar. Recent verscheen Ode aan de verliezer. Levenslessen uit bijbelverhalen over hoop, twijfel en succes.

Gert-Jan van der Heiden is hoogleraar Metafysica aan de Radboud Universiteit. Hij bestudeert onder andere waarom de brieven van de apostel Paulus zo veelvuldig worden gelezen door hedendaagse filosofen. Van zijn hand verscheen hierover Het uitschot en de geest. Paulus onder filosofen (2018).


Deelname
Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

Kijk je weer mee?
  •     15 June om 17:59 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     14 June om 21:49 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     13 June om 20:14 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     28 May om 07:15 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     27 May om 19:15 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     26 May om 23:14 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     26 May om 15:35 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     26 May om 01:08 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     25 May om 18:38 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     24 May om 17:29 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag