Actief & Sportief

Rondje Loosdrechtse Bos Hoorneboegse Heide

Rondje Loosdrechtse Bos Hoorneboegse Heide

Organisator: Jacques63
Hilversum
13.00 - 17.00

Deelnemers 14 / 14

Plaats:
Hilversum - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 14

Deelnemers 14 / 14

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Omschrijving

Een wandeling door de Loosdrechtse bossen en Hoorneboegse Heide
(Afstand 12km; wandeltempo 5km/h)
Mooi bos gelegen tegen Oud-Loosdrecht en onder Hilversum. Aansluitend de fraaie Hoorneboegse Heide. Op het glooiende terrein ligt ook ex-sanatorium Zonnestraal voor tuberculose!
Halverwege is er een koffie-stop!

Wie gaat ermee?

De gelaagde geschiedenis van deze prachtige plek nabij de Heuvelrug, aan de westkant van Hilversum is ook vandaag de dag nog voor iedere bezoeker beleefbaar.
Zonnestraal omvat zo’n 116 hectare bos, heide, akkerland, weiland en enggronden. Van het hele gebied werd optimaal gebruik gemaakt zodat Zonnestraal zelfvoorzienend was.

Bijzonder en bepalend gegeven van Zonnestraal is haar ligging in de overgang van het laagveengebied van Loosdrecht naar de dekzandgronden van de Utrechtse Heuvelrug, de Hoorneboegse Heide en buitenplaats op de verhoging in het landschap Hoorneboeg. Dit gaat gepaard met (naar Nederlandse begrippen) enorme hoogteverschillen.

Naast de overgang van open weidegronden met opstrekkende kavels, brede kavelsloten en hoge waterstanden, naar de akkers van de enggronden oostelijk van de Raaweg en de droge bossen en heidevelden van de dekzandgronden. Dit maakt het landschap afwisselend en divers, zodat het nooit verveelt om hier te zijn.

Foto: Sanatorium Zonnestraal was een sanatorium in de Nederlandse gemeente Hilversum. Het complex was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het werd ontworpen door de architect Jan Duiker,
Het complex is ongeveer 120ha een beroemd voorbeeld van 'Het Nieuwe Bouwen'. Toen het werd ontworpen, dacht men dat tuberculose binnen dertig jaar uitgeroeid zou zijn. Zonnestraal werd daarom ontworpen voor een relatief geringe levensduur. De patiënten verbleven er vanaf eind 1920 tot medio 1950.
Nederland had in het jaar 1900 ca. 5 miljoen inwoners; jaarlijks stierven er toen ongeveer 10.000 mensen aan tuberculose. Dit is relatief gezien ongeveer driemaal de huidige sterfte aan longkanker.

-Honden niet toegestaan!

Stel een vraag  

<