Dit event is al begonnen/geweest.

Rondleiding landhoofd van spoorbrug Nijmegen

Rondleiding landhoofd van spoorbrug Nijmegen

Nijmegen
13.00 - 15.00
Uitgelicht

Deelnemers 3 / 5

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 5

Deelnemers 3 / 5

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 2,50
 

Omschrijving

Het ontwerp van het zuidelijke landhoofd is van Pierre Cuijpers: twee in middeleeuwse stijl gebouwde torens elk van vier verdiepingen hoog. Het is gebouwd in de periode 1875-1879. Een ondergrondse tunnel (een gang onder de rails) verbindt de beide torens. Op het dak van elke toren steekt een kleinere toren uit met een met leien bedekt spits dak. Op de oostelijke torenspits werd een ridderfiguur geplaatst, om het militaire karakter te onderstrepen en om de herinnering aan de stadspoorten die toen waren gesloopt levendig te houden.

De eerste 55 jaar had het landhoofd geen verdedigende functie. De torens werden omgebouwd tot twee woningen waarin tot 1936 de gezinnen van de brugwachters woonden. De brugwachters hielden onder andere toezicht om te voorkomen dat waaghalzen via de brug de rivier de Waal over zouden steken. Er was een open ruimte tussen de sporen waardoor zo'n overtocht levensgevaarlijk was.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog kreeg het landhoofd wel een militaire functie. De bovenste verdieping werd door Duitse militairen afgebroken om de omgeving beter te kunnen beschieten. In 2014 is dit unieke bouwwerk gerenoveerd waarbij de bovenste verdieping opnieuw werd opgebouwd. Het werd eerst op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst en is thans als rijksmonument bestempeld.

Let op: Het gebouw kent smalle gangen en steile trappen is daarom niet geschikt voor personen die slecht ter been zijn of last hebben van claustrofobie of hoogtevrees. Deelname is geheel op eigen risico.

Na de rondleiding kunnen degenen die dat leuk vinden mee voor een hapje en een drankje bij Lunchbar de Viking in het centrum van Nijmegen.

Info:
[Link verwijderd]

Stel een vraag