Dit event is al begonnen/geweest.

Spinoza s sporen in Voorburg

Spinoza s sporen in Voorburg

Voorburg
13.00 - 16.00

Deelnemers 4 / 5

Plaats:
Voorburg - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 5

Deelnemers 4 / 5

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 20,00
Uitleg kosten:
Ticket kosten, incl consumptie tussen 15.05 en 16.00
 

Omschrijving

SPINOZA'S SPOREN IN VOORBURG - 1663-1669/70
zaterdag 28 oktober | 13:15-15:00 uur | naborrel 15.15-16:00 uur
Twee lezingen
Na jarenlange archiefstudie vond historicus Kees van der Leer het bewijs dat het huidige pand Kerkstraat 37/39 het woonhuis van Spinoza was. In 2022 legde hij het onderzoek vast in zijn rijk geïllustreerde boek Spinoza in Voorburg. Voor zijn rust en studie verhuisde Spinoza van Rijnsburg naar Voorburg (april 1663), waar hij op loopafstand van de buitenplaats Hofwijck woonde. Met Christiaan en Constantijn Huygens jr. had hij een gemeenschappelijke interesse in het slijpen van lenzen voor brillen, telescopen en microscopen. Spinoza en Christiaan Huygens voerden ook discussies over natuur- en wiskundige zaken. In brieven is te lezen hoe de heren over elkaar dachten, van kritiek tot waardering.

Historicus Kees van der Leer toont zijn speurtocht naar de plek waar Spinoza schuilde voor de vervolging door kerk en staat. Spinozas lijfspreuk was CAUTE (wees voorzichtig), met gevaar voor eigen leven vond hij een weg om zijn filosofie voor ons te waarborgen.
Filosoof Piet Steenbakkers belicht Spinozas leven en werk, in het bijzonder tijdens zijn periode in Voorburg. Hier werkte de filosoof gedurende zeven jaar aan zijn levenswerk Ethica en voltooide er zijn Theologisch Politiek Traktaat, een verboden betoog over de vrijheid van godsdienst en meningsuiting.

Piet Steenbakkers doceerde tot 2016 geschiedenis van de moderne wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht, waaraan hij nu als onderzoeker is verbonden. Van 2004 tot 2016 bekleedde hij de leerstoel Spinoza-studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Muzikaal intermezzo: cantor-organist Hans Houtman begeleidt het Marianne Vocaal Ensemble op het kabinetorgel, waarbij o.a. werken van Constantijn Huygens sr. zijn te beluisteren.
Muzikaal slot: tijdens de naborrel bespeelt beiaardier Gerda Peters het carillon met o.a. composities van tijdgenoten van Spinoza. Geniet gerust ook even buiten van de carillonklanken die Spinoza ook zeker gehoord zal hebben!
  •     24 October om 08:23 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     20 October om 17:26 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     20 October om 16:51 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     20 October om 09:10 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag