Dit event is al begonnen/geweest.

Van Gogh in Auvers-sur-Oise

Van Gogh in Auvers-sur-Oise

Amsterdam
13.00 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 6

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 6

Deelnemers 4 / 6

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 20,00
Uitleg kosten:
Entree €20 of MJK! Eventuele consumpties komen daar nog bij! ER ZIJN WEER TICKETS BESCHIKBAAR 12.45H EN 13.15H!
 

Omschrijving

Van Gogh in Auvers-sur-Oise

Vincent van Gogh woonde de laatste maanden van zijn leven in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, vlak bij Parijs, van 20 mei 1890 tot aan zijn dood op 29 juli dat jaar. Hij was in die maanden zeer productief en maakte er enkele van zijn bekendste meesterwerken, zoals Korenveld met kraaien, Dokter Paul Gachet en De kerk van Auvers-sur-Oise.

-Ga je mee terug in de tijd?

In de tentoonstelling volg je Van Gogh vanaf zijn aankomst in Auvers-sur-Oise waar hij hoopvol en vol ambitie aan het werk ging. Hij maakte vaak meer dan één schilderij per dag, en experimenteerde volop met kleur, penseelstreek, formaten en onderwerpen.

Ondanks de inspiratie die de nieuwe omgeving hem bood, kregen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie steeds meer de overhand. Uiteindelijk verkoos hij zijn leven te beëindigen en hij overleed op 29 juli 1890.

Tip: Boek bij aanmelding meteen je ticket met tijdslot!

De wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) woonde de helft van zijn leven in Brabant. Hij is geboren en opgegroeid in Zundert, zat op een kostschool in Zevenbergen en ging naar de hbs in Tilburg. Brabant vormde voor de jonge Vincent een belangrijke thuishaven, waarop hij vaak terugviel. In het dorp Etten tekende hij volop als beginnend kunstenaar en hij maakte in Nuenen een grote ontwikkeling door als schilder. Een aanzienlijk deel van zijn oeuvre kwam tot stand in deze streek. Diverse locaties dragen de sporen van zijn jeugd en zijn familie, liefdes en vrienden. De tekeningen en schilderijen die hij er maakte, zijn nauw verbonden met het Brabantse land. Hij nam de boeren en hun woningen tot model. Hij schilderde de natuur, de molens en de kerken in zijn omgeving.

Foto: Vincent van Gogh, ‘De kerk van Auvers-sur-Oise’, Schilderij uit 1890, Musée d’Orsay!

‘Het is zo fijn aan het eind van mijn leven, na zo veel jaren van onverschilligheid, vijandigheid zelfs van het publiek tegenover Vincent en zijn werk, te voelen dat de strijd is gewonnen.’ - Jo van Gogh-Bonger aan Gustave Coquiot, 1922

Bij weinigen bekend, maar niet minder invloedrijk: Jo van Gogh-Bonger (1862-1925), de vrouw van Theo en schoonzus van Vincent van Gogh. Toen de broers kort na elkaar overleden, ontfermde zij zich vanaf 1891 over Van Goghs artistieke nalatenschap en wijdde de rest van haar leven aan de verspreiding en bekendmaking ervan. Ze publiceerde zijn brieven, organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en verkocht strategisch aan particulieren en invloedrijke kunsthandelaren. Voor de reputatie van Van Goghs kunst waren haar inspanningen cruciaal.
 •     15 June om 22:24 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     09 June om 09:37 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     26 May om 19:23 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     23 May om 18:59 Noord-Brabant
  heeft zich aangemeld.
 •     23 May om 12:06 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     23 May om 09:11 Noord-Brabant
  heeft zich aangemeld.

Stel een vraag